post

Конгресът на САЩ започва двустранно разследване на технологичната индустрия, проверявайки гиганти като Facebook, Google и Amazon за „проблеми с конкуренцията“ и „антиконкурентно поведение“.

„Свободният интернет донесе огромни ползи за американците, включително увеличаване на икономическите възможности, огромни инвестиции и нови пътища за онлайн образование“, каза в изявление правосъдният секретар Джерълд Надлър. “Но има все повече доказателства, че шепа компании държат контрола върху ключовите артерии на онлайн търговията, съдържанието и комуникациите.”

В допълнение към „документирането на проблемите на конкуренцията“ и разглеждането на „антиконкурентно поведение“, ресорна комисия ще оцени „дали съществуващите антитръстови закони, политиките в областта на конкуренцията и сегашните нива на правоприлагане са адекватни за справяне с тези проблеми“.

„Технологиите се превърнаха в решаваща част от живота на американците“, заяви Джим Сенсенбренър, член на антитръстовата подкомисия в изявление. „Тъй като светът става все по-зависим от дигиталния пазар, трябва да обсъдим как е изградена регулаторната рамка, за да се гарантира справедливост и конкуренция.“

Съобщението идва точно, когато американските регулатори също се стремят да засилят контрола над технологичните гиганти.

По-рано в понеделник американските технологични пазари отчетоха спад след съобщения, според които американските антитръстови служители се готвят да разследват компании като Apple, Facebook и Alphabet, компанията майка на Google.

Според изнесената информация, служители от Федералната търговска комисия се готвят да разследват всякакви практики във Facebook и останалите тех гиганти, които могат да навредят на конкуренцията на цифровия пазар.

Миналата седмица Wall Street Journal съобщи, че Министерството на правосъдието се кани да започне антитръстово разследване в Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *