post

Хрумвало ли ви е, че докато се забавлявате, можете да се научите безпогрешно да отсявате истинските от фалшивите новини, които ни заливат през медиите и социалните мрежи? Един от начините да развиете това ценно умение, е като играете игри на компютъра, информират представители на Коалиция за медийна грамотност.

Те посочват, че Във видеограта Bad News, разработена от DROG, геймърите влизат в ролята на създатели на фалшиви новини и се стремят да печелят колкото се може повече последователи, докато изграждат фалшива достоверност. В друга игра – BBC iReporter – играчите трябва да отсеят достоверните от фалшивите източници на информация.

Подобна на нея е играта Fakey, в която потребителите печелят точки, споделяйки достоверни новини и проверявайки факти, които са под въпрос. Във Factitious геймърите трябва да четат кратки новинарски истории и да преценят дали са истински или не. А във Fact-Check It – трябва да проверяват 25 различни новини, които информират редакциите в деня на избори.

Вероятно могат да се дадат още много примери в тази насока, но главното е да се научим да не се доверяваме на всичко, което четем онлайн и винаги да проверяваме информацията в достоверни източници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *