post

Компания за производство на медицински изделия заплаши, че ще съди доброволци в Италия, защото са използвали технологията за 3D принтиране и са създали медицински клапани, използвани за животоспасяващо лечение срещу коронавирус. Клапанът обикновено струва около 11 000 долара от производителя, но доброволците успели да направят реплики за около 1 долар, пише The Verge.

Болница в Италия се нуждаела от приспособленията за лечение на хора с Covid-19. Обичайният доставчик на болницата заявил, че няма да може да направи клапаните навреме. Това довело до търсене на начин за 3D отпечатване на реплики, а Кристиан Фракаси и Алесандро Рамайоли, които работят в италианския стартъп Isinnova, предложили принтера си за тази цел.

Но когато двамата попитали производителя за чертежи, които биха могли да използват за отпечатване на реплики, компанията отказала и заплашила да ги съди за нарушаване на патентното право. Фракаси и Рамайоли така или иначе напредвали в дейността си чрез измерване на клапаните и принтирали три различни версии от тях.

Досега клапаните, които са направили, са работили на 10 пациенти, според Масимо Темпорели, основателят на италианската компания за производствени решения FabLab, която помогнала за кампанията по отпечатване на реплики.

Италия има повече от 31 500 потвърдени инфекции с Covid-19 и над 2500 потвърдени смъртни случаи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *