post

По-добър звук, но и по-компактни размери. Повишена степен на мобилност и водоустойчивост. И все по-малко кабели, ако може дори и никакви. Това са някои от основните насоки в търсенето на иновации в потребителските аудио системи. Нововъведения в звуковите конфигурации и устройства стават факт всеки ден, като повечето са малки стъпки по пътя към усъвършенстването, но и има и някои по-големи скокове.

Какви са вариантите за домашна аудио система?

 

И с каква цел ще бъде използвана – за самостоятелно слушане на музика, за включване към телевизора с цел подобряване на звука или пък трябва да изпълнява и двете задачи? Как трябва да се разпространява звукът – да идва от една точка, да смесва стерео възможностите или да оформя да цялостна обграждаща картина и усещане? Ето кои са основните конфигурации за домашно аудио:

 

– Системи 2.0 – две стерео тонколони (двулентови или трилентови), които могат да бъдат активни или пасивни. При втория вариант звукът се захранва от усилвател.

 

– Системи 2.1 – две стерео тонколони плюс субуфер. Последният не само осигурява плътност и сила на ниските честоти, но през него минава и свързването на по-малките колонки.

 

– Системи 5.1 – това е класическата конфигурация за съраунд звук. Системата 5 + 1 е предназначена основно за домашно кино, като към субуфера вървят и пет тонколони, които се разполагат по определен начин в рамките на помещението за постигане на оптимален звук и усещане.

 

– Саундбар/саундбокс – един от по-новите типове озвучителни тела, които са специално предназначени за свързване с телевизори. По-горе изброените също могат да се свързват с ТВ устройства, но могат да се използват и самостоятелно за слушане на музика. Имено при саундбар системите се наблюдават някои от най-интересните иновации.

 

– Парти колони – преносими озвучителни тела с голяма мощност за неголеми площи и пространства. Могат да работят часове наред, без да е включен нито един кабел. Батерията издържа дълго, а информацията се подава към тонколоната чрез Bluetooth свързване от друго устройство.

Безжичната връзка става все по-надеждна

 

Написаното за т.нар. парти спийкъри се отнася и за другите видове озвучителни системи. Поне за няколко часа аудиото вече няма нужда от кабел – нито за зареждане, нито за възпроизвеждане. Такъв пример дава един от лидерите в индустрията – JBL, със своя PartyBox300. Батерията със сила от 10 хиляди милиампера издържа на работа до 18 часа, а музиката (или друга звукова информация) може да бъде подавана посредством Bluetooth свързване от смартфон или таблет. 

 

Още по-стилно решение в тази посока е и иновативната колона Formation Wedge. Това бижу на Bowers & Wilkins не само се съчетава отлично с интериора, без да заема много място, но и предоставя изключително чист и качествен звук с мощност до 80 вата при субуфера и до 40 вата при средните и високите честоти. Свързването не само е безжично, а и позволява използването на приложения като Spotify Connect, т.е. можете да контролирате какво да слушате директно от профила си в тази музикална мрежа.

Музика под душа? Защо не – има водоустойчиви колони

 

Това може би звучи като шега, но е действителност. Дадохме вече пример с JBL PartyBox 300, има и други марки и модели, при които резистентността на влага е на изключително високо ниво. Говорим за водоустойчивост с индекс IPX7, което означава, че продукт с това означение може да бъде потопен във вода (!) до един метър дълбочина. Не е нужно да потапяте парти колоната в басейна естествено, просто този стандарт дава гаранция, че озвучителното тяло е достатъчно добре защитено от пръски и капки. По същия начин може да се инсталира и малка Bluetooth колона в банята. Мнозина обичат да си пеят под душа, но със съпровод без съмнение е по-приятно.

Саундбар – незабележим и незаменим

 

Много от заслужаващите внимание аудио иновации в последните години са свързани с развитието на концепцията саундбар. Хоризонтална озвучителна „пура” се поставя точно под телевизора, като не само възпроизвежда стерео сигнал, но и значително подобрява качеството на звука. Формата и обемът на саундбара са съобразени така, че да заемат една от най-удобните ниши, като не само при най-продаваните модели като Sony HT-X8500, но и при бюджетни решения като Denver DSB е налице възможността за Bluetooth свързване. Безжична може да бъде комуникацията и между саундбар колона и субуфер в една конфигурация, която печели особено много почитатели на пазара в последно време. 

 

Дори и единичният саундбар подобрява осезаемо звука на телевизора. При системите вече има възможност за повече дълбочина и сила на саунда, дори и за постигане на съраунд усещане. Саундбар конфигурациите изпреварват със своята иновативна технология другите опции за домашно аудио, ако оставим настрани високия клас при последните. Озвучителното тяло или система могат да се свързват към телевизора, но и към мобилни устройства или компютър чрез кабел, USB, Bluetooth и Wi-Fi. 

 

За каквато и аудио иновация да става дума, основният показател е качеството на звука. Удобството и практичността не трябва да бъдат за сметка на чистотата и силата на саунда. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *