post

 

За съжаление, действителността показва, че никой не е застрахован от това да попадне под ударите на обирджийска атака.

Едва ли има човек, на когото поне веднъж да не му е преминавала през главата мисълта, че е възможно скъпият му и обичан дом да стане жертва на ограбване. За мнозина загубата на вещи от чисто материална и финансова гледна точка дори боли по-малко, отколкото сантименталната такава. И друго – влизането с взлом в дома ви създава у вас едно постоянно чувство на безспокойство, което едва ли някога ще ви напусне, след като един ви се е случвало нещо толкова неприятно.

Ето защо много хора прибягват до услугите на охранителните камери за видеонаблюдение, които инсталират и разполагат на ключови места в дома си в стремежа си да ограничат максимално риска от грабеж. Камерите са наистина чудодейно средство – те, от една страна, отблъскват набезите на престъпниците, а, от друга – способстват за идентифицирането на извършителите при вече случило се влизане с взлом. Ето защо е наистина добра идея да оборудвате дома си с подобна система за видеонаблюдение и да си осигурите допълнителна доза спокойствие и сигурност, дори когато сте далеч от дома.

А как всъщност крадците набелязват именно дома ви за потенциална мишена?

Надяваме се последващият текст да ви е от изключително голяма полза и да се информирате допълнително за причините, по които крадците решават да ограбят точно вашия дом.

Трябва да отбележим, че атаките от такъв тип са обикновено дълго планирани. Професионалистите в ограбването на домове почти никога не действат по импулс – всяка тяхна стъпка е щателно обмислена седмици, а понякога дори – месеци, преди да ударят. Те често наблюдават житейските ви навици – кога излизате от вкъщи, кога се прибирате, дали се застоявате у дома през уикендите.

Наблюдението е ключов фактор, защото, чрез него, крадците успяват да „влязат“ в начина ви на живот и, по този начин, да предусетят вашето поведение. По този начин те лесно биха могли да изберат точния момент, в който да извършат удара си. Те наблюдяват и лайфстайла ви – подробности като какъв е личният ви автомобил, какъв е цялостният ви външен вид и наличието или липса на социален живот често са индикатори за финансовото ви състояние. Не мислете, че крадците случайно ви набелязват като жертва – често преди това те дълго наблюдават, за да установят дали си „струва“ риска да нападнат точно вашето жилище.

Ако пък притежавате обект, който е необитаем, крадците се ориентират по това дали има външни фактори за присъствие – като светнатите лампи вечер, например. Ако за дълго прави впечатление, че апартаментът е пуст, то шансът да влязат необезпокоявано в него и да безчинстват, се умножава многократно. Обръщат внимание и на пощенските кутии – препълнените такива индикират за липса на присъствие, за липса на някого, който живее там и често преглежда пристигналите писма, брошути и вестници.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *