post

Една от най-влиятелните технологични медии в света Wired разпространи своята класация за най-влиятелните хора в света на информационните технологии и в нея попаднаха както популярни ИТ предприемачи и визионери като собственика на Tesla Motors и Space X Илон Мъск и на Facebook – Марк Цукербърг, така и звезди от шоубизнеса като Тейлър Суифт, и дори … Папата.

Очаквано за мнозина Мъск оглавява класацията, следван от Цукербърг и главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук. Челната петица се допълва от едно име, което може би мнозина от читателите изобщо не са чували – Ма Хуатенг, основател на китайския интернет гигант Tencent, както и от съоснователя на Google Лари Пейдж. Малко неочаквано неговият партньор в създаването на търсачката Сергей Брин е далеч назад – едва 30-ти.

Друг влиятелен китаец – създателят и мениджър на Alibaba заема шестото място, следван от … Маргрете Вестагер, европейски комисар по конкуренция. Еврочиновничката е и първата изненада в класацията на Wired, но класирането й на толкова предна позиция до голяма степен е логично, предвид възможностите й да води регулаторни битки с водещи технологични гиганти. Припомняме, че само преди дни нейна жертва стана и Apple, която в резултат на сблъсъка с нея ще трябва да заплати 13 млрд. евро данъци на Ирландия.

На 8 място е класиран малко познатият Демис Хасабис, съосновател на придобитата от Google компания DeepMind, чиито изкуствен интелект AlphaGo се прочу, след като победи световния шампион по играта Го. Първо по рода си постижение, което за пореден път поставя въпроса дали има пречки пред развитието на “умните” машини, но не обяснява класирането на Хасабис сред най-влиятелните 10 ИТ личности. Непосредствено след него се нарежда Марк Андрийсън, рисков инвеститор, придобил легендарен статут покрай ранните си инвестиции в компании като Facebook, Twitter, Groupon, Zynga, Airbnb, Foursquare, Instagram и десетки други успешни технологични проекти.

Основателят на Amazon Джеф Безос е “едва” единадесети, този на Uber – Травис Кейланик е 13-ти, а технологичен милиардер и инвеститор във Facebook, Zynga, Alibaba и Spotify Юрий Милнер – 20ти. Соченият за най-влиятелен човек в ИТ света Бил Гейтс пък е на далечното 38-мо място.

Ако до тук класирането ви се струва странно, обаче истинските изненади предстоят. Така например на 45 място в класацията е римският Папа Франциск, която е посочен от авторите на класацията като най-влиятелният световен лидер в Twitter. Съоснователят на самата Twitter Джак Дорси пък е три позиции след него. Американската певица и актриса Тейлър Суифт пък заема 61-в място, изпреварвайки с една позиция ексцентричния милиардер Ричард Брансън и с 20 позиции шпионина Едуард Сноудън. Най-популярният YouTube влогър PewDieDie пък заема 66-то място в класацията, което също може да бъде счетено за изненада, предвид че самите основатели на Youtube Чад Хърли, Стив Чен и Джавед Карим изобщо липсват.

Цялата класация е достъпна тук.

2 thoughts on “Какво е общото между Илон Мъск, Цукербърг, Тейлър Суифт и Папата?

  1. Pingback: Следващата цел на Илон Мъск: Хакването на мозъка - Pixelmedia.bg

  2. Pingback: Следващата цел на Илон Мъск: Хакването на мозъка - Pixelmedia.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *