post

Неотдавна в България заработи първият специализиран онлайн магазин за комикси – Just Us Nerds. Създателите му са си поставили амбициозната задача да направят едно място, в което всеки български фен на Marvel, DC и останалите комикс вселени да открие най-атрактивните заглавия и актуални продукти, свързани с тези субкултури. Ето и интервю със съоснователя на проекта Петър Ганев, специално за Pixelmedia.bg.

Pixelmedia.bg: Бихте ли разказали малко повече за Вашия онлайн магазин?

Петър Ганев: Just-Us Nerds е нов онлайн магазин за западни комикси от издателските къщи на Marvel и DC Comics. Все още сме много нови, но благодарение на нашите фенове се разрастваме много бързо. Всички които в момента сме обвързани с този проект, сме фенове ма комиксите и се опитваме да изградим комикс културата в България, така както Manga и Anime феновете са изградили тяхната.

Pixelmedia.bg: Как ви хрумна идеята да направите такъв проект?

Петър Ганев: Когато бях на 18 и заминах да бъда студент в Дания всичко беше много ново и много интересно. Още тогава бях много голям фен на комиксите на MARVEL и DC и се дразнех, че в повечето страни имат официални магазини за комикси, а в България никой не ги взима на сериозно.

Докато бях там открих магазин за комикси и станах редовен клиент. Малко по-малко се сприятелих със собственика и започнах да разбирам как точно функционира един такъв магазин. И разбира се, се ентусиазирах и започнах да правя планове как да отворя един в България тъй като нямаме такъв магазин.

Няколко години по-късно, когато започнаха да излизат филми като The Avengers и сериали като Arrow и The Flash реших, че сега е перфектният момент да рискувам и да отворя един онлайн магазин за комикси и да видя дали хората ще проявят интерес.

Pixelmedia.bg: Към кого е насочен?

Петър Ганев: Сайтът е насочен, честно казано, към хора като мен, които са израснали с тези герои, гледали са анимациите, гледат сега филмите и искат да научат повече за тях от комиксите. Магазинът е за хората, които обичат комиксите и винаги са се ядосвали, че в България не се взимат на сериозно и няма място от където да се снабдяват с тях.

Pixelmedia.bg: Кои са най-интересните продукти, които бихте отличили?

Петър Ганев: Много хора които четат комикси по принцип биха казали, че най-интересните продукти са Batman: Arkham Asylum и Watchmen, защото са оказали толкова голямо влияние на индустрията. Но ако трябва да съм честен лично аз мисля, че в момента най-интересните неща за четене са повечето истории с Deadpool. Deadpool e винаги лесен за четене и винаги се търси от клиентите, но също така трябва и да спомена The Flash. Комиксите на The Flash са историите които в момента лично аз следя и заради новото шоу на CW “The Flash” много хора започнаха специално да питат дали да си вземат Flash ако им харесва шоуто.

Pixelmedia.bg: Какви са планове за развитие на сайта в бъдеще?

Петър Ганев: За сега магазинът е само под формата на сайт, тъй като сме малки и зелени. Но се надяваме някой ден да можем да отворим физическо място където всеки ще може да дойде да разгледа, да си поговори с нас и където спокойно ще можем да организираме евенти.

Но за сега на сайта всеки месец правим раздаване на фигурки на комикс герои и много скоро започваме Civil War евент по-случай флима на MARVEL – Captain America: Civil War. И тъй като наближава Halloween подготвяме специален евент по случай празника.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *