post

Опитът на Индия да стане първата нация, която да приземи космически кораб на лунния Южен полюс, завърши с неуспех.

На по-малко от две мили над лунната повърхност, землището на Викрам (кръстено на Викрам Сарабхай, бащата на космическата програма на Индия) бе загубена връзка с контрола на мисията.

Видео на живо от ISRO, еквивалент на НАСА в Индия, показа как учените стават напрегнати, докато контролната станция се мъчи да получи сигнал от астронавтите.

Премиерът на Индия Нарендра Моди, който наблюдаваше опита за кацане, предложи думи за насърчаване на учените и децата, които го придружиха в кампуса на ISRO.

„Бъдете смели. Нашата вяра в ISRO не е загубена. С гордост мога да кажа, че усилието си заслужаваше. Ние сме изпълнени с увереност, че що се отнася до нашата космическа програма, най-доброто тепърва предстои “, каза той.

Chandrayaan-2, мисия приблизително  на стойност 140 милиона долара, е отчасти предназначена за изучаване на лунни кратери, за които се смята, че съдържат водни отлагания – нещо, което Chandrayaan-1 откри през 2008 г.

Успешното приземяване щеше да направи Индия четвъртата страна, която успешно завършва меко кацане на лунната повърхност. Досега само бившият Съветски съюз, САЩ и Китай са го постигнали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *