post

Американският център за семейното планиране и възпроизводството Ovation Fertility си партнира с изследователска компания Life Whisperer, която извършва изследвания дали изкуственият интелект е способен да подбира ембриони така, че да се гарантира успешна бременност.

От Ovation Fertility подчертават, че все още за златен стандарт при подбора на ембриони се счита генетичният скрининг, проведен преди имплантирането. От клиниката отбелязват обаче, че този метод не е подходящ за всички пациенти. При него клиничните специалисти извършват визуална оценка на ембрионите, като избират онези, които с по-голяма вероятност биха довели до бременност. В този процес изкуственият интелект би могъл да играе ролята на помощно средство за подпомагане вземането на решения, коментират от Ovation Fertility.

От Life Whisperer съобщават, че според резултатите от проучване, включващо 600 пациенти, система, базирана на изкуствен интелект, се справя много по-добре с идентифицирането на жизнеспособни ембриони по снимки, отколкото това могат да направят опитни ембриолози.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *