post

Изкуственият интелект на Facebook изненада инженерите на компанията като си създаде свой език за комуникация, съобщава онлайн изданието The Next Web, цитирано от Vesti. Постижението е на т.нар. чат ботове – програмите, които се използва във Facebook Messenger за комуникация с потребителите.

Чрез тях компании могат да осъществяват базова връзка с потребителите и да им отговарят на въпроси без задължително всеки път да ангажират служител. В опит да увеличи прецизността на тези чат ботове, лабораторията за развитие на изкуствен интелект на Facebook (FAIR) редовно обучава алгоритмите. Едно от обученията е било оставяне на два чат бота да комуникират помежду си.

Те са разчитали на готов сценарий с различни ситуации и реакции. Ботовете обаче са има ли правото да се отклоняват от сценария в опит да се научат на нови изразни средства и да подобрят качеството на комуникацията. Алгоритмите са се възползвали от тази възможност и са започнали да комуникират по свой си начин.

Като цяло езикът на ботовете изглежда доста неразбираем. Той изобилства от повторения на личните местоимения. Освен това се оказва, че ботовете не харесват глаголите особено и се стремят да ги избягват.

Засега няма как да се разбере дали роботите си говорят за тривиални неща като времето или пък планират световна доминация. А може и дори самите те да не се разбират.

Според анализа на инженерите обаче, макар и създадените от тях изречения да не изглеждат особено разбираеми, те доста са помогнали на изкуствения интелект. Това показва, че той може да развива способността не само да научава, но и да адаптира и създава в опит да изпълни целта си. Освен това свободните разговори са му позволили доста бързо да се научи как да преговаря, при това доста добре. Ботовете бързо са започвали да прилагат машинното обучение, за да адаптират и обмислят различни стратегии за преговори в опит да подобрят крайния изход. Те дори се научили как да имитират интерес към даден елемент от преговорите, за да могат след това да го “жертват” в името на компромиса и всъщност да постигнат точно това, което целят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *