post

Културните мероприятия на закрито да бъдат отменени в цялата страна заради коронавируса, а спортните прояви – само в градовете Габрово и Плевен, в които има потвърдени случаи на инфекцията. Това включва кино прожекции, театрални постановки, религиозни събирания и други прояви, затваряне на музеи и туристически обекти.

Това са част от мерките за ограничаване на заразата, които прие Министерският съвет на извънредното си заседание днес, предавано пряко по БНТ.

Премиерът Бойко Борисов успокои обществото, че има достатъчно тестове за коронавируса. Към наличните 3000 теста вече са закупени още 4000. Според него това е абсолютно достатъчно, защото ако те свършат, епидемиологичната обстановка би била такава, че повече няма да са необходими.

Той добави още, че ще бъдат осигурени достатъчно маски и защитни облекла, като държавата вече е направила поръчка за голямо количество такива от чужбина. В рамките на месец можем да си произведем около 3 млн. маски и достатъчно защитни облекла, съобщи още той. Големите вериги и магазините имат достатъчно храна и вода, и няма нужда от презапасяване.

Има предложение за въвеждане на дистанционно обучение в засегнатите общини Габрово и Плевен. Грипната ваканция за цялата страна ще бъде удължена. Спортните срещи извън регионите на Габрово и Плевен, които ще бъдат проведени, най-вероятно ще са пред празни трибуни.

Като крайна мярка беше споменато ограничаването на движението на граждани от Габрово и Плевен, но премиерът Борисов се обяви против. Всички министри вече са на 24 часово разположение на министър – председатля, стана ясно още от заседанието. Нулевият пациент за едното огнище на заразата вероятно е дошъл от Гърция.

“Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши” – заяви още Борисов и посочи, че епидемията ще донесе тежка финансово икономическа криза за света. Затова, според него, трябва да сме много единни и мобилизирани, а индустрията да работи на максимални обороти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *