post

Стотици журналисти призоваха европейските служители да предприемат действия срещу Google заради отказа на компанията да плаща на медийните компании за показване на съдържанието им в нарушение на строгия нов закон за авторското право на ЕС.

Около 800 журналисти, както и фотографи, режисьори и изпълнителни директори на медии подписаха отворено писмо, публикувано във вестници в цяла Европа, призовавайки правителствата да гарантират, че Google и други технологични фирми спазват новото правило на ЕС.

Франция беше първата страна, която ратифицира закона, който беше приет тази година и влеза в сила, за да гарантира, че издателите ще бъдат компенсирани, когато работата им се показва онлайн, припомня Дарик.

Но миналия месец Google заяви, че статии, снимки и видеоклипове ще се показват в резултатите от търсенето само ако медийните фирми се съгласят да позволят на технологичния гигант да ги използва безплатно.

“Законът рискува да бъде лишен от всякакъв смисъл, преди дори да влезе в сила.”, се казва в писмото, като нарича хода на Google “нова обида за националния и европейския суверенитет”.

„Съществуващата ситуация, при която Google се радва на по-голямата част от приходите от реклама, генерирани от новината, в която се печели без никакво плащане, е несъстоятелна и хвърля медиите в криза, която се задълбочава всяка година“, се казва в съобщението.

Председателите на Европейския съюз на новинарските агенции и Европейската асоциация на издателите на вестници също подписаха писмото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *