post

Държавата възнамерява да регулира цените на медицинските изделия. За целта ще бъде създадена електронна платформа, чрез която тези изделия да бъдат договаряни централизирано както лекарствата, обяви заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева.

Очакванията са, че по този начин ще бъде пресечена корупцията при осигуряването на медицински изделия.

За да бъде изградена електронната платформа, най-напред е необходимо да се създаде регистър на медицинските изделия, посочи Нейчева. “Централизирана процедура, която се прави, както за лекарствата и се договарят цени на лекарства на национално ниво. В Закона за медицинските изделия има много неща, които трябва да се променят по регулацията изобщо, по вкарването на нови изделия. Във всяка болница са оповестени и се знае точно какви са цените на всички изделия. Тези, които се плащат от Касата, те са си оповестени на сайта на Касата, тези, които плащат пациентите, те са оповестени във всяка болница и това е по закон.”, казва тя, цитирана от БНР.

По думите й така в платформата ще бъдат посочени максималните цени, а болниците ще могат да договарят надолу.

Електронната платформа за медицинските изделия ще бъде задължителна за всички болници с държавно участие.

Най-големите здравни разходи на пациентите у нас са именно доплащанията за медицински изделия и лекарствата, като достигат до 48%, коментира Елеонора Николова, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *