post

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен потвърди нов план за въглродните емисии. Това стана по време на първата ѝ реч За състоянието на съюза пред Европейския парламент, откакто пое Комисията през декември 2019 г.

“Европейската комисия предлага увеличаване на целите 2030 за намаляване на емисиите до най-малко 55%”, съобщи тя.

Фон дер Лайен е убедена, че пандемията е ускорила дигиталните иновации, обявявайки, че “следващото десетилетие трябва да бъде цифровото десетилетие на Европа”.

Германският политик обяви още, че би искала 37% от отпуснатите 750 милиарда евро за възстановяване от коронавируса да бъдат изхарчени за новия “Зелен курс”.

Европейската комисия ще инвестира 8 милиарда евро в производството от ЕС на собствени суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет, каза  Фон дер Лайен.

Речта на председателя на ЕК продължи час и 30 минути. В нея не спомена България и ситуацията у нас.

Тя постави категорично акцент върху обвързването на европейските средства и върховенството на закона, респективно защитата им от измами.

Урсула Фон дер Лайен посочи предизвикателствата и постигнатото от съюза по време на пандемията. Тя подчерта като огромни успехи свършеното от здравните работници и отварянето на зелени коридори в Европа. Фон дер Лайен съобщи и че Европейският съюз ще създаде своя собствена агенция за биомедицински изследвания и догодина ще свика световна здравна среща на високо равнище, в опит да се подготви по-добре за бъдещи пандемии.

По думите на председателката, пандемията не показва тенденции към отслабване. Тя предложи предожи съвместно разработване и разпределение на лекарства в рамките на общността и формиране на обща медицинска система – европейски здравен съюз.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *