post

В края на миналата година китайският учен Хе Джанкуй извърши много спорен експеримент за редактиране на гени, като промени генома на човешкия ембрион.

В отговор на нарастващата загриженост за бъдещи промени или редакции на наследствени гени, някои от най-големите имена в областта подписаха отворено писмо, публикувано в списанието Nature тази седмица. Те призоваха за глобален мораториум върху редактирането на ДНК при деца.

Мотивите зад писмото, подписано от 18 учени от цял ​​свят, се корени в това, че ние просто не знаем как точно редактирането на зародишите може да засегне човешкото тяло – или телата на бъдещите поколения.

„С глобален мораториум ние не говорим постоянна забрана“, гласи писмото. “По-скоро призоваваме за създаването на международна рамка, в която държавите да не одобряват всяко използване на клинично редактиране на ембриони, освен ако не са изпълнени определени условия.”

В писмото се посочва, че около 30 държави имат подобно законодателство, но би трябвало към тази практика да се присъединят и още страни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *