post

Ученият от НАСА Макс Коулман се опитва да разбере дали е възможно да отглеждате репички в лунна почва – в кухнята си. Целта му е да установи дали астронавтите могат един ден да отглеждат собствена храна на лунната повърхност – подобно на героя на Мат Деймън във филма на Ридли Скот от 2015 г. „Марсианецът“.

Коулман избрал точно репичките, тъй като „преди са били използвани в Космоса и покълват много, много бързо“, според изявление на НАСА. Това е важно, тъй като астронавтите ще имат само 14 земни дни дневна светлина – половин лунен ден – последвани от слънце за още 14 земни дни.

След като пандемията от коронавирус принуди Коулман и неговия екип от 12 други учени да поставят пауза на практическите тестове на специални сензори, предназначени за Луната, ученият решил да вземе нещата в свои ръце. Той поръчал малко семена от репички и пустинен пясък онлайн и се захванал за работа.

Планът му бил да отглежда семена в пустинния пясък, който е толкова хранителен, колкото и лунният реголит. Той давал на семената съвсем малко допълнителни хранителни вещества.

„Опитваме се да покажем, че астронавтите могат да използват градинарството, за да отглеждат собствена храна на Луната“, казва Коулман. „Искаме да направим една малка стъпка в тази посока, за да покажем, че лунната почва съдържа неща, които могат да бъдат извлечени от нея като хранителни вещества за растенията“, добави той.

Според неговите резултати репичките се нуждаят само от малки количества вода, за да покълнат. Всъщност те са се разраствали най-добре, когато получават само минимални количества вода.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *