post

Илън Мъск веднъж каза, че вероятно ще се премести на Марс. Но преди да си правим планове за Червената планета, е добре да се вслушаме в Европейската космическа агенция (ЕКА), която настоява за изключителна предпазливост.

Причината е, че на небесното тяло му липсват естествените бариери, които ни предпазват от космическото лъчение. Това би поставило астронавтите в риск от фатални здравни усложнения.

Астронавтите на Международната космическа станция са подложени на 200 пъти повече космическа радиация спрямо хората на Земята, според ExtremeTech. На Марс това число скача до 700 – учените дори предполагат, че марсианските заселници могат бързо да мутират, за да се адаптират.

ЕКА установи, че шестмесечен престой на Марс ще изложи астронавтите на „60% от общата доза радиационна доза, препоръчана за цялата им кариера“.

Текущите експерименти показват, че литият е обещаващ материал за бъдещите космически кораби и радиационни щитове, но все пак изследователите не са достигнали точката, в която космическото пътуване става безопасно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *