post

Нова работна група за борба с коронавируса (coronavirus response team) създава Европейската комисия. Това съобщи лично нейният председател Урсула Фон Дер Лайен преди минути по време на пресконференция, предавана онлайн на сайта на институцията.

Новото звено ще включва пет еврокомисари – Янес Ленарчич по управление на кризи, Стела Кириакидис по здравеопазване, Илва Йохансон по вътрешните работи, Адина Валеан по транспорт и Паоло Джентилони по икономика. То ще координира работата на всички европейски институции и страните членки по ограничаване влиянието на епидемията, която вече е заразила близо 90 000 души по целия свят и е отнела живота на над 3000.

Европа ще създаде и нов уебсайт, от който гражданите на Общността ще могат да се информират за актуалната ситуация на континента. На него има както актуална информация за превенция от коронавируса, така и актуални данни за обстановката в различни региони, за транспортните услуги и др.

В рамките на пресконференцията Фон Дер Лайен, заедно с петимата еврокомисари от своя екип успокои гражданите, че е създадена безпрецедентна координация за справяне със ситуацията. Комисар Адина Валеан припомни, че европейските граждани имат право на обезщетение при отменени полети, но не и в случай, че те сами са се отказали да летят до дадена дестинация.

Тепърва ще бъдат взети и икономически мерки, с които да се отговори на икономическите последствия от епидемията. В края на пресконференцията Урсула Фон Дер Лайен посочи още, че ситуацията с бежанците на гръцката и българската граница е неин приоритет и е предизвикателство за цяла Европа, затова Еврокомисията ще предостави цялата възможна подкрепа на място.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *