post

Български компании и организации могат да кандидатстват с проекти на стойност до 400 хил. евро по Плана за европейските коопериращи държави, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на форум за предстоящата Четвърта сесия за набиране на проектни предложения от България, която Европейската космическа агенция организира.

До дни ще бъде обявено началото на процедурата като проекти ще могат да се подават в продължение на 6 месеца. През предишни сесии са подадени общо 69 проекта, а са одобрени и в процес на изпълнение 14.

“Към този момент академичните организации са по- активни, но се надяваме, че и бизнесът ще се включва още по-пълноценно”, коментира Манолев с уточнението, че четири пети от проектите са на академичните среди.

На сесията, която предстои да започне, ще се подкрепят проекти за дейности, свързани с летателният сегмент с потенциал за повторна употреба в мисиите на агенцията; научноизследователска и развойна дейност (включително технологични демонстрации, разработване на промишлени процеси, квалификация / сертифициране на процеси), водещи до продукти или генерични технологии с потенциал за повторна употреба; космически приложения – продукти и услуги отнасящи се към съществуващата европейска космическа инфраструктура/ инфраструктурата на ЕКА; подготвителни дейности свързани с проучване на пазара, изисквания на потребителите и др., които да насърчават националната конкурентоспособност.

Финансиране могат да спечелят дейности за осведомяване и образование, които да повишат знанията за космическите технологии и практическото им приложение (включително демонстрационни дейности в институциите за средно образование и научните центрове), да се увеличи мотивацията на младите хора да изберат космическо образование и космическа индустрията като сфера на професионална реализация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *