post

Изкуственият интелект (AI) наскоро се опита да генерира котешки снимки от нулата, а резултатите бяха кота-строфични.

Тази специфична невронна мрежа (тип AI, моделирана по начина, по който работи човешкият мозък) може да създаде удивително реалистични оригинални снимки на човешки лица. Котешките обаче се оказаха друга история. Същият алгоритъм, който генерира безупречни човешки лица, създава котки с деформирани глави; грешен брой очи и крака; и тела, които са твърде дълги, прекалено къси, необичайно кръгли или правоъгълни, и сгънати с особени ъгли.

За да може AI да създаде реалистични човешки образи, първо трябваше да “научи” как изглеждат човешките лица от съществуващите снимки. И това не беше проблем.

Но защо алгоритъмът StyleGAN не може да създаде реалистични котешки снимки? Той се стараеше да работи както обикновено и когато ставаше дума за котки, хилядите референтни изображения, които използваше, не бяха достатъчни, разказва Жанел Шейн, изследовател по невронни мрежи пред Live Science.

“Има много повече неща, които алгоритъмът трябва да научи”, добави тя.

И обяснява, че всъщност невронната мрежа не разбира как работят котките. Тя не разбира колко много крака имат. Не е съвсем наясно за това колко очи имат или как действа цялата им анатомия.

Така че работата по създаване на снимки на котета тепърва продължава с пълна пара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *