post

До края на март 2018 година на основни пътища и магистрали в страната ще бъдат инсталирани общо 16 станции за бързо зареждане на електромобили. Това предвижда споразумение между “Шел” (Shell) и платформата “Елдрайв” (Eldrive), която се занимава с популяризирането на електромобилността в Югоизточна Европа.

В началото на ноември бяха открити и първите две подобни зарядни станции. Те се намират в бензиностанции на “Шел” във Велико Търново и Любимец.

Инсталираните зарядни станции са с мощност 50 kWt DC, което прави възможно батериите на най-разпространените марки електромобили да се зареждат до 80% за по-малко от 20 минути.

От “Шел” уточняват, че България е сред първите страни, където компанията въвежда в своите търговски обекти бързозарядни станции за електрически автомобили. По този начин електромобилността ставала реална алтернатива на конвенционалния автотранспорт, като същевременно с това е по-евтина и не замърсява околната среда.

Преди по-малко от два месеца се разбра, че само в София ще бъдат изградени 64 подобни станции. Все още обаче не са уточнени конкретните им локации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *