post

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) демонстрираха още през миналата година микропроцесор за безпилотни летателни апарати, направен на базата на програмируеми логически матрици FPGA. Хардуерната реализация позволява значително да намали нейното тегло и консумация на енергия. С това се решава проблема с ориентацията в пространството, за който конвенционалните дронове потребяват от 10 до 30 вата, а с новия процесор ще бъдат необходими само 2 вата.

Тези показатели обаче все още а прекалено големи за миниатюрните дронове, които изследователите искат да създадат. Затова в новия модел на процесора, наречен Navion, те използват схема за компресиране на данни, която позволява да се намали обемyt на паметта за съхранение на изображения. Вместо 2 мегабайта на процесора остават само 0,8 мегабайта. Размерът на процесора е 20 кв. мм, като той консумира само 24 миливата. При това процесорът може да обработва данните от инерционните сензори и снимки от фотоапарата в реално време с честота до 171 кадъра в секунда.

Изследователите смятат първо да изпробват новия процесор в миниатюрен състезателен автомобил, след това в обикновен дрон, а после – в миниатюрен.

Снимка: MIT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *