post

Предците на съвременния човек са се заселили в Европа по-рано, отколкото се предполагаше досега и доказателствата за това се намират в пещерата Бачо Киро край Дряново, България. Това съобщават редица международни издания, цитирани от Дойче веле.

Изследването е на международен екип, работил под ръководството на Жан-Жак Юблин, директор на Института за еволюционна антропология “Макс Планк” в Лайпциг. Част от екипа са били и български учени от Националния Институт за археология към БАН, започнали новите си разкопки в пещерата Бачо Киро през 2015 година.

Сензационните находки включват хиляди кости на животни, оръдия на труда от камък и кост, украшения, както и остатъци от пет човешки скелета. Според ДНК-изследванията, новооткритите находки са на възраст между 45 000 и 47 000 години. А това означава, че преди най-малко 45 000 години първите предци на хомо сапиенс са започнали да прииждат в Европа, чиято територия вече е била населявана от неандерталци.

Според тези находки, които документират най-ранния известен до момента хомо сапиенс от ерата на ранния палеолит, началото на важния културен преход между неандерталците и предците на съвременния човек е положено значително по-назад във времето.

Първите хомо сапиенс са пренасяли висококачествен кремък от находище, намиращо се на 180 километра от пещерата Бачо Киро, за да изработват от него различни сечива, например остриета на копия, които явно са били използвани за лов и за обработването на убитите животни, чиито вкаменени останки са открити в пещерата.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *