post

Общинският съвет в Амстердам пердлага да се намери алетрнатива на платформите за краткосрочно отдаване на имоти под наем, каквито са Airbnb и Booking.com. Според общинският съветник Лоренс Ивенс „домът е предназначен за живеене“ и не трябва да се възприема „като обект за извличане на печалба“. Fairbnb, италианска компания за отдаване под наем, която активно се бори с измамите, е споменавана многократно на заседанието на градския съвет.

Според проучване на Colliers над 40% от жилищата в Амстердам, наети през Airbnb миналата година, са били отдавани под наем за по-дълго от разрешените 60 дни. В 19% от случаите домовете са отдавани под наем за повече от 120 дни. Airbnb оспорва тези цифри, заявявайки, че Colliers е използвал неправилен метод за изчисление. Според платформата само 3.2% от жилищата в Амстердам, предлагани на платформата, са били отдавани под наем за повече от 60 дни.

Холандската столица проучва дали качеството на живот в някои квартали е подложено на твърде голям натиск, който налага забраната на краткосрочното отдаване на жилища под наем в части на града. Забраната може да бъде въведена, ако проучването покаже, че наистина има такъв.

етажна собственост

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *