post

iPhone в момента се сглобява в Китай, но заради ескалиращата търговска война между двете държави, прогнозите за 25% мита върху вноса, тези бройки, предназначени за САЩ евентуално ще са с увеличена цена, което ще засегне долния сегмент на линията на Apple.

По този повод Foxconn обяви, че може да избегне този мрачен сценарий, тъй като има достатъчен капацитет извън китай, за да изпълни поръчките. Bloomberg цитира старши служител на компанията, който говори на брифинг с инвеститорите и посочва, че 25% от производствените мощности са базирани извън Китай и могат да отговорят на нуждите на американския пазар. Допълнително в момента се правят инвестиции в Индия и компанията има достатъчен капацитет, за да отговори на търсенето на смартфоните на Apple. Разглежда се и възможността за изграждане на производствена база в Уисконсин, която също може да е потенциална възможност в бъдеще.

Според слуховете, другият основен доставчик на Apple, Pegatron също ще измести част производствота на MacBook и iPad извън Китай този месец.

Няко аксесоари на Apple вече бяха обложени са 25% данък, тъй като се внасят в САЩ от Китай, но гигантът пое увеличението в цената за своя сметка. Според най-лошия сценарий на Goldman Sachs, спадът в печалбата на Apple може да достигне 29%, но това е в случай, че Китай забрани продажбите на iPhone на територията на страната, което се смята за малко вероятно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *