post

Ръстът на цената на Bitcoin доведе го голям интерес не само към купуването на криптовалутата, но и нейното “копаене”. Това води до нови проблеми, включително, че прави копаенето на нови монети много по-трудно, съобщава Coindesk.

Bitcoin е направена така, че да настройва трудността на копане веднъж на всеки 2016 генерирани блока във веригата. Трудността се настройва според наличната изчислителна мощ в мрежата. Така, колкото повече компютърна мощ има – толкова по-трудно става копаенето на нови единици. Когато има по-малко машини – за тях е по-лесно.

Това затруднение, както и сривът на Coinbase в сряда, се отразяват на цената на Bitcoin. В четвъртък тя падна с над 11% и слезе под $10 400. След това започна да възстановява част от позициите си, но с доста трудности и съпротива.

Въпреки това изчислителната мощ в блокчейн мрежата на Bitcoin расте. Средно за последните две седмици тя е 56.77 квинтилиона хашове в секунда (EH/s), докато на 23-ти юни достига 66 EH/s преди да падне до 56 EH/s на 27-ми юни заедно с понижението на цената. Връзката е логична – колкото повече цената расте, толкова повече машини се включват в мрежата в опит да генерират максимум печалба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *