post

Фабиен Кусто, внукът на легендарния океански изследовател Жак Кусто, иска да построи еквивалент на Международната космическа станция (МКС) – но на океанското дъно.

С помощта на индустриалния дизайнер Ив Бехар, Кусто разкри своята смела амбиция: лаборатория от 4000 квадратни метра, наречена Proteus, която може да предложи на екип до 12 изследователи от цял ​​свят лесен достъп до океанското дъно. Целта е базата да бъде изградена само за три години.

Най-впечатляващият дизайнерски елемент са множеството стърчащи „балончета“, простиращи се от две кръгли структури, подредени една върху друга. Всяко „балонче“ се предвижда да бъде с различна цел, варираща от медицински лаборатории до лични кабинети.

„Искахме да е ново и различно, вдъхновяващо и футуристично“, заяви Бехар пред CNN.

Екипът твърди, че Proteus ще представи първата в света подводна оранжерия, предназначена за отглеждане на храна за всеки, който е разположен там. Мощността пък ще идва от вятърна, топлинна и слънчева енергия.

„Изследването на океана е 1000 пъти по-важно от космическите проучвания за нашето оцеляване“, каза Кусто. „Това е нашата система за поддържане на живота. Именно това е причината да съществуваме на първо място. ”

Космическите проучвания получават значително повече финансиране от океанските, според CNN, въпреки факта, че хората са изследвали само около пет процента от земните океани – и са картографирали само 20 процента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *