post

WWDC 2020 беше уникална дори и преди да стартира, тъй като за пръв път ежегодната конференция на разработчиците на Apple се провежда изцяло онлайн. Независимо от това имаше няколко големи съобщения, някои от които очаквани, други – изненадващи.

iOS 14

Apple за пръв път представи новата актуализация, която официално ще е достъпна за iPhone есента. Най-забележителната промяна идва под формата на уиджети, които можете да поставите на началния екран. Това наистина е голяма промяна, която изцяло засяга облика на iOS, а Apple предлага уиджетите в различни форми и размери с идеята те да носят повече информация на началния екран. Освен това тази година компанията е добавила и App Library, нова функция, която автоматично организира приложенията, възоснова на тяхната категория и освен, че изглежда страхотно, предоставя бърз достъп до апликациите, които обикновено са разположени на по-задните екрани. Picture in Picture е следващата нова функция, която идва с iOS 14. Ако прекарате пръст напред, докато гледате видеоклип на цял екран, се появява малко прозорче, чийто размер можете да регулирате и да го премествате навсякъде. Така можете да продължите с гледането, докато работите с друго приложение, а има и възможност за минимизиране на екрана, под формата на малък бутон, ако случайно ви се налага да използвате дисплея.

iOS 14 включва и основен редизайн на Siri с нови функции за превод. Memoji също получават подобрения в следващата голяма актуализация на софтуера, сред които повече опции за възраст, аксесоари и емоции. Това може и да не изглежда като голямо допълнение, но е стръхотно, ако се опитвате да общувате единствено чрез Memoji.

Следващото приложение с голяма актуализация е Maps, която вече включва нова, специфична навигация за колоездене и може да ви предупреди за стълби, или денивелация по маршрута. За момента опцията е налична само за Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан франциско, Шанхай и Пекин, а още градове ще бъдат добавени след официалното излизане на iOS 14. Освен това приложението ще получи изглед, който позволява на шофьорите на електромобили лесно да открият зарядни станции по маршрута си.

Apple представи и нов начин за отклучване и стартиране на автомобила, наречен CarKey, който работи на принципа на NFC и първоначално ще е достъпен само за собствениците на BMW серия 5. При първоначалната настройка се генерира ключ, който се визуализира във Wallet и може да се споделя, или деактивира, чрез iCloud. Ключовете се съхраняват изцяло на устройството и позволяват създаване на уникални профили за шофиране със специфични разрешения, или ограничения.

App Clips е следващата функция, предназначена за приложения и е много подобна на Instant Apps в Android. Идеята е, че няма нужда да изтегляте приложението, за да можете да получите достъп до това, което предлага, а в допълнение можете да направите и покупка в него, чрез Apple Pay.

IPadOS 14

Подобно на iOS 14, уиджетите пристигат и за следващата версия на операционната система за таблети на Apple. Освен това страничната лента е претърпяла редизайн, който много улеснява достъпа и навигацията в приложенията. Ако използвате вашия iPad като заместител на лаптопа, страничната лента ще ви улесни още повече, без да се налага да докосвате екрана. Преработено е и търсенето и изглежда почти като Spotlight в macOS, като може да ви помогне да намерите контакти, да търсите в интернет, или да служи като функция, подобна на стартовия панел за приложенията.

Несъмнено обаче, най-любопитната нова функция в iPadOS 14 e Scribble, която ви позволява да пишете във всяко текстово поле с Apple Pencil и автоматично преобразува ръкописа в текст. Функцията може автоматично да открие контекста на информацията, която пишете, като телефонен номер, или адрес, след което да ви насочи към правилното приложение при натискане. Освен това Scribble добавя и превод на ръкопис на няколко езика.

 

AirPods

Apple актуализира и софтуера на своите безжични слушалки, за да им позволи автоматично да се сдвояват с всяко устройство и да започнат да възпроизвеждат аудио. Вече няма да е нужно ръчно да избирате с кой източник искате да свържете AirPods. Освен това компанията използва акселерометъра на AirPods Pro, за да предостави на потребителите пространствено аудио, което проследява местоположението на главата и устройството. Spstial Audio трябва да осигури по-потапящо звуково изживяване и да ви накара да се чувствате като част от музиката, но ще е достъпна само за AirPods Pro.

watchOS 7

Що се отнася до операционната система на Apple Watch, тук основната актуализация е въможността за създаване, персонализиране и споделяне на лица, чрез функцията, наречена Face Swapping. Можете да обавите ново лице, като го намерите на уеб сайта на програмист, или чрез социалните медии. Приложението за тренировки използва акселерометъра на часовника и данните за сърдечна честота, за да проследи танц – тип тренировка, която никоя друга компания не предлага.

Друга очаквана актуализация е проследяването на съня, без нужда от приложения от трети страни. Apple използва машинно обучение, за да проследи съня ви, както и сензора на Apple Watch, за да следи движенията ви, а след това можете да видите информацията, под формата на диаграма.

Пандемията от коронавирус направи миенето на ръце едно от основните действия в ежедневието на хората в цял свят. С watchOS 7 идва и функция, която също използва машинно обучение, за да определи кога започвате да миете ръцете си, микрофоните на часовника следят за звука на вода, за да потвърдят, че правите точно това, а след това симпатичен таймер на екрана отброява минималното време, през което трябва да го правите.

HomeKit

Apple иска да разшири интелигентната си домашна технология, която потребителите могат да използват и с други устройства, а за целта ще си партнира с Google, Amazon, Zigbee и други компании. Тук вече информацията не беше много пълна, но подробностите ще станат ясни с течение на бета версиите на операционните системи до есента.

Apple TV

Ако някога сте искали лесно да превключвате профили, така че и друг да може да играе заглавията от Apple Arcade, без да изтрие напредъка ви, това вече ще е възможно. Компанията предлага и поддръжка за безжичния контролер Xbox Elite 2 и контролера Xbox Adaptive. Всяко приложение в tvOS 14 ще може да се показва в PiP формацията на Apple TV, или по-просто казано – ще можете да гледате повече неща на телевизора си, без да се налага да превключвате апликациите.

macOS Big Sur

Следващата основна актуализация за настолния софтуер се нарича Big Sur и се отличава с голям редизайн, който я прави по-близка до iOS и iPadOS. Операционната система получава много функции, идващи от мобилните версии, като уиджети, подобрения в съобщенията, фиксирани разговори и редактиране на Memoji.

Apple Silicon

Несъмнено един от най-очакваните анонси на WWDC 2020 е преминаването към собствени процесори за Mac. От години Apple използва Intel процесори, но слуховете отдавна предсказваха стъпка към собствени такива така, както компанията направи с iPhone и iPad. Тази промяна в хардуера всъщност е огромна и отприщва усилията на гиганта в създаването на собствени компоненти, вместо да е зависим от Intel, но също така означава и огромна промяна в софтуера. Apple направи възможно стартирането на приложения, създадени и базирани на Intel приложения на новите си Mac, както и приложения от други среди, като Linux. Освен това, благодарение на използването на персонализиран хардуер, компанията може да стартира дори приложения за iPhone и iPad, което е най-малкото нещо. Новите чипове за Mac, създадени от Apple ще стартират първоначално именно приложения за iPhone и iPad. Те са ARM базирани и няма да поддържат стартиране на Windows, чрез Boot Camp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *