post

Британската полиция съобщава, че е идентифицирала двама заподозрени в отравянията с нервнопаралитичния газ, в резултат на които трима бяха ранени, а един е мъртъв. Заподозрените са били идентифицирани, след като британската полиция е претърсвала в продължение на месеци кадри от записите за видеонаблюдение на британските летища, както и от записите от секюрити камерите около Солсбъри, пише Gizmodo.

CNN и BBC се позовават на неназован полицейски източник, запознат с темата, но британските власти все още не са дали официално изявление. Според източника, двамата руски заподозрени използват псевдоними, за да напуснат Обединеното кралство чрез редовните полети. Двамата заподозрени не са известни от преди това на британските разузнавателни служби и са идентифицирани чрез технология за разпознаване на лица.

„Разследващите вярват, че са идентифицирали заподозрените извършители на нападението с Новичок чрез системите за видеонаблюдение и са направили кръстосана проверка със записите на хората, влезли в страната около това време“, твърди пред британската Прес асоциация полицейският източник, пожелал анонимност. „Разследващите са сигурни, че заподозрените са руснаци“, допълва източникът.

Бившият шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха отровени с Новичок, нервнопаралитичен газ от времето на съветската епоха, на 4 март 2018. Те оцеляха и бяха изписани от болницата след интензивно лечение. Наскоро Даун Стърджис и партньорът й Чарли Роули се разболяха, след като влязоха в контакт с нервнопаралитичния газ на 30 юни. Стърджис почина осем дни след като беше изложена на въздействието на Новичок, а Роули все още е в болница. За разлика от твърдението, че Скрипал и дъщеря му са били умишлено отровени, властите смятат, че отравянето на Стърджис и Роули вероятно е случайно.

Снимка: Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *