post

Финансовите министри на ЕС не успяха да постигнат единодушие за бързо въвеждане на по-строги данъчни правила за интернет компании като Facebook и Google, предаде ДПА.

“Има много различни възгледи”, каза еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси след неформалното заседание на финансовите министри в София.

“Някои страни не искат да вземат решение в последната минута”, посочи българският министър на финансите Владислав Горанов.
Според Европейската комисия дигиталните компании плащат значително по-ниски данъци от фирмите в другите производства и услуги, тъй като в редица страни те нямат местни офиси или групират бизнеса си в държави с благоприятен данъчен режим като Ирландия.

В резултат Германия, Франция и още няколко членки на ЕС миналата година призоваха да бъдат взети бързи мерки за увеличаване на данъчното облагане на международните интернет компании.

“Губим значителни данъчни приходи”, заяви Московиси.  ЕС предлага данък върху приходите от 3 процента за компании с глобален годишен оборот от поне 750 млн. евро (911 млн. д.) и онлайн продажби от 50 млн. евро в Европа.

Страните членки на ЕС обаче трябва да вземат единодушно решение по данъчните въпроси, което прави постигането на значителни промени особено трудно. Освен очакваната съпротива от Ирландия, Люксембург и Малта също изразиха опасения от неблагоприятните последици на рязко увеличаване на данъците

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *