post

Американската астронавтка Кейт Рубинс току що даде гласа си за тазгодишните президентски избори в САЩ – направо от Международната космическа станция (МКС). В орбиталния комплекс дори е създадена импровизирана избирателна секция, както може да се види от снимка, публикувана в Twitter акаунт на NASA.

Възможността американските астронавти, намиращи се в космоса, да дадат своя глас на избори съществува от 1997 година. Процесът е подобен на този при намиращите се на Земята избиратели, които гласуват от домовете си. Единствено адресът е по-различен – “ниска земна орбита”. Самата космическа агенция пък се грижи за това гласът да достигне до съответните избирателни органи.

Кейт Рубинс пристигна на МКС на 14 октомври на борда на руския кораб Съюз. Това беше и последното пътуване на американски астронавти до космическата станция с руска технология. Очаква се тя да остане в орбита за около шест месеца и ще бъде единственият американски гражданин, който ще пропусне изборите, намирайки се в космоса.

“Мисля, че е важно всеки да гласува. Вярвам, че ако можем да го направим от космоса, всеки може да го направи и от Земята” – споделя Рубинс пред Асошиейтед Прес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *