post

Този месец българската IoT компания Алтерко Роботикс ще пусне на пазара две нови революционни устройства за пречистване на въздуха. Tова са иновативните смарт уреди Shelly AIR PRO, който се инсталира на стената, подобно на климатик и Shelly VENT, който се монтира директно в централната климатична инсталация.

Продуктите са преминали обстойни тестове от страна на Българската академия на науките (БАН). Те показват, че могат да унищожат до 93% от бактериите във въздуха, благодарение на свръхмощните светодиоди, работещи на UV-C честота. В настоящата динамична обстановка и с наближаващия зимен сезон устройствата са изключително подходящи за борба с вирусите в училищата и детските градини, включително с COVID-19, като могат да намалят концетранцията им в помещението със 70 процента. Отчитайки този фактор, при продължителна употреба на устройствата шансовете за вирусно заразяване спадат до под 1%.

„Заедно с Института по микробология към БАН проведохме тестове в стая с размери, подобни на тези на класните стаи. Те доказаха, че за 3 часа работа устройството унищожава 93% от бактериите в помещението. На същия принцип то се бори ефективно и с вирусите във въздуха, включително с COVID-19“ – коментира Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на Алтерко Роботикс.

Ключова характеристика на Shelly VENT и Shelly AIR PRO е, че устройствата могат да се използват докато в помещението има хора, тъй като не създават озон и не излъчват никакви вредни лъчи около тях. Те са оборудвани със свръхмощни светодиоди, работещи на UV-C честота, което им помага ефективно да се борят с всички бактерии и вируси във въздуха. Така, в рамките на един час, устройствата пречистват 700 кубични метра въздух, а в помещение с размерите на класна стая въздухът се сменя изцяло на всеки 10 минути.

В сегашната предизвикателна глобална обстановка проучванията на редица учени показват, че вирусите могат да се отделят по време на издишване, говорене и кашляне като микрокапки, които, оставайки във въздуха, могат да представляват риск за хора на разстояние и над 1-2 м от заразеното лице. Това прави изключително важно предпазването в реално време, каквото предлагат и новите устройства на Алтерко Роботикс.

Shelly AIR PRO – умното решение за всяка класна стая

Shelly AIR PRO е умен уред за пречистване на въздуха, подходящ за употреба в големи помещения като училища и детски градини, болници и лекарски кабинети, фитнес зали, заведения за хранене, обществени сгради и други, в които се наблюдава струпване на хора за по-дълъг период от време.

Устройството е резултат на над 6-месечни проучвания и тестове, а уникалното му предимство е, че може да пречиства от вируси и бактерии над 70% от целия въздух в дадена стая, докато в нея има хора, без да ги смущава по никакъв начин.

Shelly AIR PRO се управлява с дистанционно, не отделя никакви вредни емисии или опасни газове като oзон, възглероден окис и двуокоис, и може да бъде използвано непрекъснато, намалявайки шанса от разпространение на зараза с над 95%, както и концентрацията на вируси и бактерии в помещението със 70%. За целта устройството е оборудвано с мощни UV-C светодиоди, които са с висока енергийна ефективност.

Генерираното лъчение е затворено в корпус, който изолира 100% от вредните за хората лъчи, като в същото време създава въздушен поток от 700 кубични метра на час, достатъчен да дезинфекцира въздуха от намиращите се в него патогени в помещение от 130 кубични метра на всеки 10 мин.

Тестовете показват спад в шанс за заразяване при употребата на Shelly AIR PRO до 1.6% в рамките на само 30 минути, като той е дори по-голям след отчитането на намалено ниво на концентрация. Добавянето на факта, че намалената концентрация на патогените не е достатъчна за масово разпространяване на заразата, намалява цялостния шанс това да се случи с 95%.

Въпреки високата си мощност и скорост на дезинфекция на въздуха Shelly AIR PRO е напълно безшумнo и не създава никакъв дискомфорт за хората в помещението.

Shelly VENT – модерно решение за съвременните сгради

Подобно на Shelly AIR PRO, Shelly VENT също е умен уред за пречистване на въздуха. Той се инсталира директно в централната климатична инсталация на дадена сграда, като така елиминира нуждата от монтирането на отделни пречистватели във всяка стая.

Shelly VENT е подходящ именно за големи, по-модерни сгради, които разполагат със съвременна система за климатизация, а управлението му се случва през смартфон. Иновативното устройство на Алтерко Роботикс също е оборудвано с UV-C светодиоди, които му позволяват да елиминира голям процент от вирусите и бактериите във въздуха в рамките на няколко часа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *