post

Австралия не е точно там, където смятаме. Континентът се е изместил с 4,9 фута, откакто последната корекция е направена на GPS координатите през 1994 г., съобщава New York Times.

Всички континенти на Земята плуват по тектонични плочи. Плочата, на която се намира Австралия, се движи сравнително бързо, с около 2,7 инча годишно (на север и с леко въртене по посока на часовниковата стрелка).

За разлика от тях, северноамериканската се движи приблизително с 1 инч годишно, въпреки че тихоокеанската се движи с 3 до 4 инча годишно.

Резултатът е, че “някои страни са по-неподвижни от други”, казва Деймиън Саундър от National Geographic. “Когато има значителна промяна в земните маси с течение на времето, ние трябва да преразгледаме моделите на Земята, от които се изчисляват GPS координатите.”

Австралия се движи особено бързо поради своята уникална геология. Направени са корекции на нейната географска ширина и дължина четири пъти през последните 50 години, съобщава вестникът.

Следващата корекция се очаква да стане до края на тази година, от порядъка на 4,9 фута.

“Важно е да помним, че Земята не е перфектна сфера или елипсоид, а континентите не се движат със същата скорост”, казва Саунд. “Така че понякога трябва да правим корекции на нашите модели, както на глобално, така и на местно ниво.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *