post

Изпълнителните директори на някои от най-големите технологични компании в света – Apple, Google, Facebook и Amazon – се изправиха пред Конгреса на САЩ в сряда, за да отговорят на важни въпроси.

Джеф Безос от Amazon, Марк Цукърбърг от Facebook, Сундар Пичай от Google и Тим Кук от Apple говориха за политиките на своите компании за първи път като група. Четиримата свидетелстваха дистанционно пред народните представители.

Шефовете предоставиха множество данни, показващи колко конкурентоспособни са техните пазари и стойността на техните иновации и основни услуги за потребителите. Те трябваше и да отговарят на остри въпроси относно техните бизнес практики, включително свързани с предполагаеми политически пристрастия и ефекта им върху демокрацията в САЩ.

Сред най-трудните въпроси за Google и Amazon бяха повдигнати по-рано обвинения, че са използвали своите доминиращи платформи, за да събират данни за конкуренти по начин, който им дава несправедливо предимство.

В Twitter преди изслушването президентът Доналд Тръмп призова Конгреса да се противопостави на компаниите, които той обвинява, без доказателства, в предубеденост срещу него и консерваторите като цяло.

Критиците на технологичните гиганти отдавна поставят под въпрос това дали компаниите възпират конкуренцията и иновациите, повишават ли цените за потребителите и представляват ли опасност за обществото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *