Българската кухня има толкова разнообразни традиционни ястия, но едно от най-обичаните и символични е безспорно баницата. Това хрупкаво и вкусно тестено изделие е не само е част от нашата култура, но и притежава богата история, свързана с традициите и обичаите на българския народ.
Баницата е в основата на българската кухня от векове. Тя се приготвя по различни начини в зависимост от региона или пък традициите в семейството. Основните ѝ съставки са тесто и плънка, като последната може да бъде от сирене, спанак, тиква, кайма и много други. Независимо от избора на плънка, баницата винаги впечатлява със своя вкус и аромат.
Баницата не е просто ястие, а символ на общността. Традиционно се приготвя по време на празници и специални събития, като сватби, кръщенета и Коледа. Споделянето на баница сред семейството и приятели е обичай, който събира хората около масата и създава уютна атмосфера и сплотеност. Малцина от нас знаят, че преди появата на козунака като традиционна храна за Великден, са се приготвяли сладка баница и баница с коприва. На Петровден, домакинята е приготвяла баница с прясно сирене. Баница са приготвяли и жътварките, когато са тръгвали на жътва. С баница с късмети, посрещаме и Нова година.
В днешно време, баницата е все така популярна както сред българите, така и сред посетителите на страната. Ресторантите и кулинарните фестивали често предлагат различни варианти на това вкусно ястие, като го представят с нови и необичайни плънки или във вариации на класическите рецепти.
Затова НЧ „Градина-Върбица 1894“ с. Върбица и Фондация „Пламен Маджуров“ ви канят на най-вкусния празник в село Върбица. Празник на „Дрипавата баница“ ще се проведе на 11.05. 2024 г. в село Върбица, община Горна Оряховица, област Велико Търново. Събитието се провежда от 2017 година и през годините заема челно място на картата на Кулинарните фестивали в България.
Очакваме ви на откритата сцена в центъра на селото, на 11.05. от 10:00ч. Заповядайте да се насладим на българския вкус заедно!