Учени от холандската прохождаща компания “Моса мийт” получиха финансиране от 10 милиона долара за стартиране на промишленото производство на изкуствено телешко месо, което ще служи за пълнеж на хамбургери, пише в. “Дейли мейл”, цитиран от БТА.
Новата продукция може да се появи на пазара през 2021 година, а първите клиенти на “Моса мийт” ще станат ресторантите. Методът за създаване на изкуствено месо е сравнително прост. Синтетичното телешко се получава чрез стволови клетки от мускулна тъкан на обикновени крави. След това клетките, които притежават способността да се регенерират, се култивират в разтвор с хранителни вещества. Подобна храна първоначално беше разработена за космонавтите, но много скоро пролича нейният търговски потенциал.
Специалистите изтъкват, че след няколко години подобни продукти ще престанат да бъдат нещо необичайно, а освен изкуствено телешко е възможно да се появи и изкуствено пилешко месо.