post

Технологичният гигант Yahoo обяви, че ще придобие Artifact – AI приложението за новини, направено от създателите на Instagram. Въпреки че Artifact не успя да се наложи на пазара, технологията, на която се основава, е на път да достигне до огромна аудитория благодарение на Yahoo.

Създателите на Instagram – Майк Кригер и Кевин Систром, разработиха мощен и полезен инструмент за препоръчване на новини на читателите, но никога не успяха да го мащабират. Yahoo, от друга страна, има стотици милиони читатели, но може да използва доза технологична иновация, за да се открои от останалите агрегатори на новини в интернет.

Придобиването на Artifact от Yahoo идва малко повече от година след стартирането на приложението и около три месеца след като Систром и Кригер обявиха неговия край. “Създали сме нещо, което основна група от потребители обича”, написаха създателите през януари, “но сме стигнали до извода, че пазарната възможност не е достатъчно голяма, за да оправдае продължаващата инвестиция” – допълват те.

Yahoo ще придобие технологията на Artifact, а не екипа му. Кригер и Систром ще бъдат “специални съветници” за Yahoo, но няма да се присъединят към компанията. Останалите пет служители на Artifact вече са намерили други работни места или планират да си вземат почивка.

Artifact ще изчезне, веднага щом придобиването приключи. Но основната технология на приложението за категоризиране и персонализиране на съдържанието скоро ще започне да се появява в Yahoo News и в другите платформи на Yahoo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *