post

В опит да разнообрази дизайна, Xiaomi патентова модулен телефон, който ще има специални взаимнозаменяеми възли с различни функции. Всъщност модулните смартфони не са нова концепция, но тепърва ще получават по-широко разпространение.

Финландската компания Fairphone вече продава модулни смартфони с фокус върху екологичния аспект. Взаимнозаменяемите части като камера, високговорител или горен, среден и долен модул, имат за цел да направят електрониката на телефона по-дълготрайна, като същевременно се използват рециклирани материали за производство.

Що се отнася до Xiaomi идеята за модулен смартфон се върти около три модула. Първият е горната част на устройството и съдържа платката и системата на камерата. Вторият, който е средната част, съдържа батерията, а третият съответно е долната част и не е съвсем ясно какво точно съдържа.

Според патента поне два от модулите ще включват част от екрана и ще могат да се свързват с помощта на релсова система, образувайки голям панел без видима граница. В пътента се споменават и два вида модули за задната камера – квадратен с три сензора и светкавица и вертикален с четири сензора. Не е ясно каква ще е опцията за селфи камерата, но е възможно тя да е в перфорация или под самия екран.

Мотивацията за създаване на този тип устройство е лесната и рентабилна подмяна на модули, наред с намаляването на електронните отпадъци. Дали Xiaomi ще вдъхне живот на този патент обаче, няма как да знаем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *