post

Появи се информация, че Xerox подготвя шокова оферта за покупка на HP. И това може да бъде една от най-изненадващите сделки за придобиване през последните години.

Според Wall Street Journal, компанията вече е направила дръзко предложение на компанията. Ако такава сделка действително се осъществи, тя ще се състои както от парични средства, така и от акции, въпреки че все още няма данни за потенциалната стойност на сделката.

Според съобщенията, Xerox е подкрепена от “голяма” банка, въпреки че компанията все още е с по-малки размери от HP. Последните оценки на Xerox са на стойност около 8 милиарда долара, докато HP се оценява на около 24 милиарда долара.

Въпреки тези различия, има някои признаци, че сделката може да има смисъл и за двете страни.

Докато печатането намалява от година на година, и Xerox, и HP се надпреварват да намалят разходите си, като WSJ преценява, че заедно двете страни могат да спестят 2 милиарда долара. Xerox има годишни приходи от около 10 милиарда долара.

HP е известна като един от най-големите производители на компютри в света с приходи от над 58 милиарда долара за последната година. Миналия месец компанията съкрати работната си сила с 15 на сто, освобождавайки близо 9 000 души в процеса, за да спести приблизително 1 милиард долара разходи.

Xerox може да финансира част от сделката чрез продажбата на съвместното си предприятие с Fujifilm. Компанията разкри днес, че е продала 25-процентния си дял на японската фирма за 2,3 милиарда долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *