post

Снощи стартира конференцията за разработчици на Apple – WWDC 2021. Поради пандемията от коронавирус тя отново ще се проведе онлайн. По традиция конференцията стартира с представяне на актуализациите в операционни системи на компанията iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 и macOS Monterey.

Анонсът на iOS 15 и новите функции, които тя ще донесе, разбираемо е сред най-очакваните от потребителите. Основен акцент в него беше FaceTime, която ще получи Spatial Audio, Voice Isolation и нов изглед на екрана. FaceTime Links пък е нова опция, която ще ви помогне да планирате разговори дори и с хора използващи Android и Windows устройства. Останалите новости включват портретен режим и SharePlay, която ще ви позволи да гледате и слушате едно и също видео или музикално парче, с участниците в разговора.

Messages получава функцията Shared with You, която ще проследява съдържанието, споделено в съобщенията, като ще работи със снимки, истории в Apple News, плейлисти и предавания в Apple Music и Apple TV.

С iOS 15 идва и новият режим Focus, който позволява използването устройството в сихрон с текущия начин на мислене. Така например когато сте на работа, iPhone ще ви показва само приложения, свързани с нея, като режимите се определят възоснова на вашето местоположение.

Сред останалите подобрения са нов обобщен изглед на известията, функцията Live Text, която може да заснема текст от снимки, обновено приложение Weather с по-високо качество и поддръжка за лични карти на Wallet. Apple Maps получава още детайли, специално проектирани забележителности, нощен режим, подробни пътни платна и подробен транзитен интерфейс за шофиране и 3D упътвания за пешеходци с AR.

Що се отнася до AirPods Pro, те вече ще имат функция Conversation Boost, която работи като слухов апарат за хора с леки увреждания на слуха. Слушалките ще получат и функцията Annonunce Notification, която ще се синхронизира с настройките на Focus в iOS 15 и ще чете приоритетни известия, списъци и прочие.

Find My пък ще ви уведомява, ако сте оставили някъде своите AirPods. Apple добавя и поддръжа на Spatial Audio за AirPods Pro и AirPods Max при гледане на Apple TV, което е основна актуализация, а Apple Music получава Dolby Atmos.

iPadOS 15 идва със същите подобрения като iOS 15, но в по-голями мащаби. Може би най-голямата промяна тук е библиотеката с приложения, която вече е достъпна за iPad, вградена директно в дока. Страниците се организират много по-лесно, има и ново многозадачно меню, което позволява показване на приложение на цял екран, разделен изглед или плъзгане. При плъзгане надолу се показва нов “shelf”, който извежда всички прозорци на приложение.

С iPadOS 15 присига и възможността да изпращате съобщения в споделена бележка и да използвате хаштагове, за да ги организирате, както и нов инструмент, наречен Quick Note, който позволява плъзнене от ъгъла на екрана с Apple Pencil за бързо записване на бележка.

Подобренията в поверителността касаят способностите на Siri за разпознаване на глас, които могат да се случват на самото устройство. Това му позволява да функционира без WiFi или данни и ще помогне за повишаване на сигурността. Mail Privacy Protection е функция, която ще скрие IP адреса и подробностите за местоположението на потребителите, както и това дали имейлът е отворен или не. Hide my Email пък ще позволи споделяне на произволни имейл адреси, ако искате да запазяте своя в тайна.

Новият отчет за поверителността на приложенията ще ви предостави повече прозрачност за това как апликациите от трети страни използват вашата информация. Той идва с подробности за това колко често всяко приложение има достъп до местоположението, камерата, микрофона и др. Новата услуга iCloud Private Relay използва два прокси сървъра на Apple, за да попречи на вашия доставчик на услуги или някой друг да вижда каква мрежа и сайтове използвате, ако имате iCloud +.

macOS Monterey пристига с Universal Control, която представлява еволюирала версия на Continuity и позволява да използване на клавиатура и мишка в Mac и iPad. Уникалното в тази функция е, че устройствата имат пространствена информираност и не се налага да посочвате на компютъра къде се намират те, когато местите курсора между екраните.

Новата watchOS 8 пък ще включва повече функции за внимание, като подобрена медитация с ръководител и допълнителни показатели за проследяване на съня – сърдечна честота, ниво на кислорода в кръвта и дихателна честота. Apple е добавила и нови тренировки по Тай Чи и Пилатес. Услугата Fitness+ пък получава поредица от тренировки, водени от Джанет Дженкинс, плюс тренировки “artist spotlight ”.

Останалите не свързани със здравето промени включват нови циферблати със снимки в портретен режим и по-лесен начин за отговор на съобщения, чрез Scribble. Часовникът получава и поддръжка за множество таймери, Assistive Touch за използване с една ръка, актуализирана функция Find My и др.

Приложението Health също се радва на редица подобрения. Вече можете да споделяте здравните си данни с лекари и членове на семейството, което ще улесни следенето на здравето на възрастни членове на фамилията или децата.

Walking Steadness е функция, която проследява промените в походката и баланса и оценява риска от падане. Така приложението ще може да уведоми вас и вашите контакти при риск от потенциално падане. Новата функция Trends е в състояние да прецени дългосрочните модели във вашето здраве, чрез различни показатели.

С iOS 15 HomeKit ще ви даде възможност да използвате iPhone и Apple Watch и като ключ за вашия дом, ако разполагате със съвместима интелигентна ключалка. Вече ще можете да контролирате tvOS с помощта на гласови команди и устройство HomePod, а tvOS ще визуализира нов ред Shared With You, който включва съдържание, препоръчано от приятели.

Следващата голяма стъпка на Apple е отварянето на Siri за производителите на аксесоари, което означава, че ще можете да използвате виртуалния асистент с различни интелигентни устройства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *