post

Космическата компания на британския милиардер Ричард Брансън Virgin Orbit официално прекрати изпращането на сателити в космоса на борда на ракети, изстрелвани от самолети. След шест години в бизнеса, близо 90% от служителите на дъщерното дружество на Virgin ще бъдат съкратени (общо 675 души). Съобщава се, че засегнатите служители ще получат обезщетения.

Virgin Orbit е основана през 2017 г. с цел разработване и комерсиализиране на сателитна система за изстрелване, монтирана под модифициран пътнически самолет 747, наречена Cosmic Girl. Въпреки поредица от ранни успехи – както по отношение на етапи на развитие, така и по отношение на разширяване на договорите за услуги с военните на Обединеното кралство, първият официален тест на LauncherOne през май 2020 г. не успя да достави своя симулиран полезен товар в орбита.

Последният опит беше наречен Start Me Up събитие и трябваше да отбележи първото комерсиално космическо изстрелване от британска земя. Въпреки че ракетата успешно се отдели от своя самолет-майка, „аномалия“ на горната степен попречи на полезния товар на ракетата да навлезе в орбита. По-късно беше установено, че горивен филтър за 100 долара е повреден и е довел до проблема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *