post

Uber ще отвори в Париж първия си изследователски и развоен център извън САЩ, който ще бъде фокусиран върху летящите коли. „Насочваме се вече не само към колите, но към градската мобилност като цяло. Това включва коли, автобуси, електрически велосипеди и летящи коли“, коментира Дара Косровшахи, главен изпълнителен директор на Uber.

Компанията ще инвестира 20 милиона евро през следващите 5 години в лабораторията, която ще работи основно по технологии за разработката на Uber Elevate – инициативата на Uber за „летящата кола“, съобщава Bloomberg. По думите на Дара Косровшахи проектът отразява визията на компанията, че транспортът ще бъде „триизмерен“, което означава, че превозните средства ще се движат както вертикално, така и хоризонтално.

Поради все по-нарастващото задръстване на улиците на градовете, от Uber виждат бъдещето на компанията във въздушния транспорт. Компанията работи с 5 основни партньора от въздухоплавателния сектор в посока разработка на ново поколение превозни средства, които могат да летят ниско над гъстонаселени градски райони. Сред партньорите на Uber са компания, собственост на Боинг, както и компания, основана от бащата на известния дрон Predator.

Парижката лаборатория на Uber – официално Център за модерни технологии в Париж – ще отвори врати през есента, като от компанията възнамеряват да създадат там нови работни места в областта на машинното обучение и компютърното зрение. Като причина за отварянето на Центъра в Париж от Uber посочват талантливите инженерни кадри във Френската столица, както и ролята на Франция в световната авиация, визирайки Airbus.

На снимката: Концепцията Elevate на Uber за въздушно такси (източник Uber)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *