post

Twitter обяви чрез своя профил за сигурност, че е „идентифицирала няколко политики, при които постоянното спиране е непропорционално действие за нарушаване на правилата на Twitter“. И микроблог платформата вече е започнала да възстановява акаунти, които са били спрени за нарушаване на тези правила.

От компанията не уточняват за кои правила и акаунти става въпрос. Но при проверка става ясно, че акаунтите на групата журналисти и конкурентната социална мрежа Mastodon, които наскоро бяха ограничени от платформата, вече са активни и работят отново.

Припомняме, че преди няколко дни уебсайтът забрани няколко акаунта, като се започне с @ElonJet – профил, който проследява полетите на частния самолет на Илон Мъск, използвайки публично достъпни данни. Други акаунти, които проследяват самолетите на правителствени агенции и високопоставени лица, също бяха забранени.

Скоро след това Twitter ограничи и акаутните на група водещи американски журналисти, които отразяват Илон Мъск и самата социална мрежа. Сред тях бяха Дрю Харуел от Washington Post, Райън Мак от New York Times, Мат Байндър от Mashable, Мика Лий от Intercept и Дони О’Съливан от CNN. Все още не е ясно обаче дали Twitter ще отмени и спирането на @ElonJet профила.

Мъск вече обяви, че всеки акаунт, „публикуващ информация за местоположението в реално време на когото и да е, ще бъде спрян“. В последващ туит той посочи, че кола, превозваща детето му, е била „следена от луд преследвач“ и че той предприема съдебни действия срещу Джак Суини – студента, който управлява @ElonJet и „организациите, които подкрепят нараняването на (неговото) семейство.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *