post

Разработчикът на една от най-старите Linux дистрибуции Suse обяви, че отново е независима компания. Това стана след като е финализирано неговото придобиване от инвестиционната организация EQT за 2.5 млрд. щ. долара.

Създадена в Германия, SUSE (Software- und System-Entwicklung) е сред най-старите GNU/Linux дистрибуции. През 2003 г. тя беше придобита от софтуерната компания Novell – дългогодишен конкурент на Microsoft. Малко след това Novell преименува проекта на openSUSE.

По-късно – през април 2011 г. – самата Novell стана част от Attachmate Group. Последната на свой ред беше придобита през 2014 г. от Micro Focus, заедно с активите на Novell и Suse. Именно Micro Focus сега продава Linux дистрибуцията на EQT, a фондът ще даде свобода на екипа на Suse да се развива самостоятелно.

Нилс Брокман ще запази поста си на главен изпълнителен директор, но компанията ще се сдобие с нов финансов директор, както и нов оперативен шеф.

Според представители на Micro Focus, когато компанията е придобила Attachmate Group за 2.35 млрд. щ. долара, Suse е генерирала 20% от приходите на групата. От тогава Suse е разширила значително портфолиото си в областта на софтуера с отворен код, включитлено и с участието си в проекти като Cloud Foundry, OpenStack и Kubernetes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *