post

Корабът Dragon на компанията за орбитални полети Space X успя да се скачи вчера с Международната космическа станция (МКС). Събитието, което беше очаквано с интерес от цялата космическа общност, е важно по няколко причини.

Преди всичко в рамките на тази мисия на Dragon на борда на МКС е доставен надуваемият модул Beam, който се очаква да стане част от станцията. Създаден от частната компания Bigelow Aerospace на предприемача Робърт Биглоу и транспортиран от друга частна космическа компания – Space X на милиардера Илон Мъск, модулът според мнозина може да направи много по-евтино усвояването на космоса.

Ако тестването му бъде успешно, модулът Beam на практика ще постави началото на нова ера в изграждането на надуваеми обекти в извънземното пространство, които ще бъдат много по-евтини от традиционните модули на космическите станции.

Пристигането на кораба Dragon на МКС има и друго важно значение. С него за пръв път към космическата станция са прикачени едновременно два кораба, след като преди около седмица там пристигна и Cygnus. Самото изстрелване на Dragon в космоса с ракетата Falcon 9 на Space X пък е първото, при което компанията успя да приземи първата степен на ракетата си на плаваща платформа в океана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *