Sony показа прототип на батерия, използваща захар за генериране на електричество още през 2007 г. Оттогава компанията е успяла да намали размерите на устройството до тези на кибритена кутия.
Представителят на Sony Тисато Кицукава сравнява технологията с получаването на енергия от термитите при изяждане на дърво. В този случай група ферменти разгражда целулозата на прости захариди. След това с помощта на друга група от образуваните монозахариди се получават електрони (ток) и йони на водорода. Последните влизат в реакция със съдържащия се във въздуха кислород и формират страничен продукт – вода.
По думите на Кицукава, подобни източници на енергия са екологични и абсолютно безопасни в сравнение с традиционните акумулаторни батерии. Недостатъкът им е ниската мощност, но Sony е успяла да увеличи производителността до възможност за захранване на МР3 плейър.
На изложението Eco-Products 2011, което беше открито в Токио на 15 декември, Sony демонстрира новата си захарна технология. В качеството на суровина са използвани късчета гофриран картон, а генерираното електричество привежда в действие малък вентилатор.