post

Една от тенденциите, следвани от технологичните компании през последните години, е все по-честото разработване и патентоване на различни „носими технологии”, които според всички специалисти ще са следващият бум на пазара след смартфоните и таблетите.

Не малко са компаниите, които стигат далеч в проектите си и създават продукти, които днес дори не можем да си представим. С истинска изненада обаче научихме, че от Sony са патентовали smart… перука.

В компанията, стояща зад някои от най-успешните технологични решения в последните години, очевидно са решили да експериментират с нещо по-нетрадиционно и да не се ограничават само с умните часовници, които предлагат.

От външната си страна SmartWig на практика ще е стандарта перука, изработена от коса, вълна, пера или синтетични материали (според патента), но в нейната подплата ще има електронни схеми. Именно чрез тях потребителят ще може да управлява своите устройства – смартфон, телефон, очила и т.н.

Според информацията, достъпна до сега, перуката ще може да вибрира леко, така че да ви уведомява за дадено събитие, а освен това ще разполага с GPS, ултразвуков датчик и ако до тук всичко не ви звучи достатъчно странно – какво ще кажете за вградена камера или показалка.

Въпреки че първоначално тази новина звучи като шега, днес не е първи април и всичко е самата истина. В документите около патента се посочва, че подобно устройство е идеалното място за поставяне на крехките микросхеми по тялото, тъй като хората имат вроден инстинкт да предпазват главата си, повече от другите части по тялото.

Всичко за сега е само в сферата на патентите. Идеята е интересна, а подобно и на други продукти можем да предположим, че проектът в крайна сметка може да бъде трансформиран и в шапка, работеща в комплект с други носими технологии, като якето което ви представихме наскоро например.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *