post

Safari 14 на Apple, който ще пристигне с iOS 14 и macOS Big Sur, ще позволи използванто на Face ID или Touch ID за вписване в уеб сайтове. Функцията беше потвърдена от бележките за бета версията на браузъра, а компанията подробно описа как ще работи тя в клип по време на WWDC 2020.

Функционалността е изградена върху компонента WebAuthn на стандарта FIDO2 на FIDO Alliance и трябва да направи влизането в сайтове толкова лесно, колкото и в приложения, защитени с Touch ID или Face ID. WebAuthn е API, която има за цел да направи по-лесни и сигурни входните данни. За разлика от паролите, които често са слаби и уязвими към фишинг атаки, WebAuthn използва криптография с публичен ключ и може да ползва защити като биометрия, или хардуерни ключове за проверка на самоличността. Това е стандарт, който сайтовете трябва да добавят, но ако се поддържа от браузъра в iOS, това може да се ускори.

Всъщност това не е първият път, когато Apple добавя поддръжка на FIDO2. Миналата година iOS 13.3 добави физическа съвместимост с FIDO 2 ключове със Safari и Google започна да използва това със своите акаунти в iOS по-рано този месец. Тези ключове за защита предлагат повече сигурност за акаунта, тъй като при атака е нужен физически достъп. Поддръжката на ключовете също пристигна в Safari за macOS миналата година, но функционалността в Safari 14 трябва да е много по-безпроблемна заради биометричната защита, вградена в устройствата и липсата на нужда от физически ключ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *