post

ProsFit – компания за медицински изделия, базирана в България, предоставя на клиниките за протезиране в цял свят изцяло дигитално решение, което да улесни сглобяването и да подобри производството на протезни крайници. Благодарение на технологията HP Multi Jet, ProsFit предлага на клиниките възможност да предоставят на своите пациенти по-надеждни, по-достъпни и по-удобни продукти.

ProsFit е основана през 2013 г. и работи със средни и големи клиники за протезиране в световен мащаб, като предлага персонализирани протезни гилзи на пациенти, които се нуждаят от протези. Вдъхновението за създаването на ProsFit идва от съоснователя и главен технически директор на компанията Кристофър Хътчисън след като претърпява инцидент през 2009 г., завършващ с ампутация и на двата му крака. Днес целта на ProsFit е да подобри живота на повече от 20 милиона хора с ампутации по целия свят, като им осигури повече комфорт и по-добре проектирани протези.

Мисията на ProsFit е да впрегне знания и технологии, за да осигури уверена свобода на движение“, сподели съоснователят и главен изпълнителен директор на ProsFit Алън Хътчисън. „С възможностите, които технологията HP Multi Jet предлага, ние предвиждаме свят, в който иновациите осигуряват на хората, нуждаещи се от протези, възможност за избор на достъпни, надеждни и желани протезни продукти и услуги,“

Традиционният процес за изработка и сглобяване на протезен крайник е дълъг, комплексен и неудобен за пациента. Поставянето на протеза по този начин може да отнеме до няколко седмици и по време на този период повечето пациенти са принудени да използват патерици или инвалидна количка, което значително ограничава тяхната възможност за придвижване. Процедурата също така е скъпа и отнема много време на всички засегнати.

Ние сме в разгара на дигитална индустриална революция и нашата мисия е да трансформираме начина, по който светът проектира и произвежда, давайки възможност на потребителите бързо да създават 3D проекти, да произвеждат крайни части в големи обеми. Продуктите и услугите на HP повишават скоростта, качеството и ефективността, за да дадат възможност на нашите потребители напълно да преосмислят начина, по който проектират, произвеждат и предоставят нови решения в дигиталната ера”, каза Асен Георгиев, изпълнителен директор на HP Inc. за България.

Преди да работи с HP, ProsFit успешно реализира своите окончателни протезни гилзи ProsFit Original, използвайки FDM 3D технология за печат. Въпреки това компанията среща редица предизвикателства, найзначителното сред които е свързано с предоставяне на постоянно ниво на качеството на продукцията. Изчисленията на компанията показват, че 2 от всеки 10 протези не преминават през строгия процес по качествен контрол на ProsFit. Освен това, повърхността на крайния продукт често е оприличавана на прототип и не отговаря на очакванията на пациентите.

Следващото поколение ProsFit Optimal протезни гилзи са произведени с помощта на 3D печат HP Jet Fusion и всеки един продукт се продава като регистрирано, индивидуално медицинско изделие. Преди да бъде пуснат на пазара, продуктът преминава през значителни контролни тестове, изискуеми по европейското законодателство, според което той отговаря на изискванията за максимално тегло до 125 кг.

Чрез дигитализиране на процеса на проектиране, монтаж и производство на протезна гилза, ProsFit намалява времето, необходимо за производство и доставка на протеза от седмици на дни. Процесът е оптимизиран и съкратен, което дава възможност за намаляване на разходите и подобряване на удобството и преимуществата за пациента. Крайната протеза сега може да бъде изработена и поставена само след две посещения. Благодарение на технологията HP Multi Jet Fusion, ProsFit може също така да избере ориентацията на производство на продуктите. В миналото, използвайки FDM технологията, компанията е била ограничена само до вертикално производство, докато с HP Multi Jet Fusion може да бъде избрана ориентацията, която осигурява най-добрата комбинация от качество, здравина, гъвкавост и икономичност. Полученият продукт е по-евтин и по-удобен за пациента. За клиниките и медицинските центрове, новото дигитално решение на ProsFit също така осигурява по-висока производителност. Със същите налични ресурси, те могат да обслужат пет пъти повече пациенти. ProsFit вече има предложения за партньорство и от компании в сектор „Здравеопазване“, които искат да надградят своите решенията, чрез създаването на нови клиники за протези. 

С консистентността, която предлага технологията HP Multi Jet Fusion, ProsFit може много по-лесно да разширява дейността си. Компанията вече обслужва в Европа потребители от Великобритания, Франция, Германия, Холандия и други. ProsFit също така си партнира с клиники в Азия и Австралия и работи със специалисти по протези във военните райони в Близкия Изток. Благодарение на повишената здравина на протезите, произведени с HP Multi Jet Fusion, компанията също така очаква одобряването за продажба на продуктите и на пазара в САЩ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *