post

PHOS беше отличен от Иновационния борд на Райфайзенбанк България като победител в Elevator Lab България 2019.  Сред останалите финалисти бяха Phyre, Reloyalty, Appraiser и ReCheck. Благодарение на това отличие, екипът на PHOS ще представи България през есента във Виена на полуфиналите на глобалната програма на Райфайзен Банк Интернешънъл за партньорство с финтех сектора.

PHOS позволява на всеки търговец по света да приема безконтактни плащания от карта, телефон или друг апарат директно през телефона си. За разлика от съществуващите решения като класически POS терминали или мобилни POS терминали, PHOS не изисква използването на допълнителни устройства към телефона. Всичко, което е необходимо за функционирането му, е мобилен телефон с операционна система Android. Допълнително PHOS дава възможност за лесна интеграция с приложения за лоялни клиенти, управление на кампании, предложения спрямо локацията,, анализи и други важни за търговците системи през техните мобилни телефони.

Екипът разработва приложението от над две години. Вече са преминати успешно сертификация за сигурност с Mastercard и Visa, както и Второ ниво на сертификация за основната функционалност по разпознаване на безконтактни плащания с Visa. Тестовете на сигурността са извършени в най-голямата лаборатория по сигурност в света. Предстои съвсем скоро PHOS да заработи за масовия търговец след последния етап на сертифициране – Level 3. Очаква се финалната сертификация да бъде успешно приключена до края на лятото.

„PHOS е решение за микро, малки и средни търговци, за които употребата на POS терминали е свързана с понякога непосилни разходи и голямо неудобство. Приложението му е изключително широко, като потребителите му могат да са например малки магазини, ресторанти, куриерски фирми и много други. По-важното е, че дава възможност на търговците да използват данните от транзакциите чрез безпроблемна интеграция с множество бизнес приложения“, сподели Иво Георгиев, един от основателите на PHOS.

„Изключително се радвам, че чрез Elevator Lab наистина иновативно българско решение ще получи платформа, чрез която да достигне до много повече потребители. Вярвамe, че PHOS изцяло ще промени сферата на разплащанията и се радваме, че ще можем да стартираме пилотен проект с тази концепция“,  допълни Даниел Алексиев, началник отдел „Дигитално банкиране и Иновации“ в Райфайзенбанк.

PHOS е подкрепена от Paynetics, българска институция за електронни пари, която отвори платформата за всички финтех стартъпи, които се нуждаят от платежни услуги.

За Paynetics

Paynetics е една от петте компании, лицензирани от БНБ като дружество за електронни пари. Компанията e  член на SEPA, SWIFT, Mastercard и Visa и е паспортизирана за предоставяне на услуги в рамките на Европейския съюз. Основните направления на Paynetics са свързани с издаване на карти (issuing), обработване на плащания, извършени на онлайн или физически POS устройства (acquiring), управление на сметките, както и дигитален портфейл (e-wallet). Наскоро Paynetics обяви, че отваря своята платежна инфраструктура за външни компании, които се фокусират върху разработването на финтех приложения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *